duminică, 3 iulie 2011

Problema BACului



           Toata lumea este pornita acum impotriva scolii, a ministerului, a ministrului, pentru rezultatele dezastruoase de la BAC. Se cauta vinovati in sistem, cand vinovatii cei mai mari sunt elevii, care nu mai invata si trateaza totul, inclusiv scoala, cu superficialitate.

           Iarasi s-a ivit oportunitatea pentru romani de a se elibera de frustrarile legate de scoala si de profesorul sau profesoara care i-a facut zile amare prin liceu sau generala. Cei descrisi aici cer socoteala acum ministrului(de parca el ar fi principalul vinovat) si amintesc iar de programa foarte stufoasa(se plang ei!) care e in rigoare. Doar ca nimeni nu spune ca acum 20-30 de ani se invata si mai mult si ceva mai serios. Nimeni nu-si aminteste din cei care apar la TV(sau nu vor!) ca fata de manualele de acum ale elevilor ei invatau dupa ditamai cartuliile, groase de te puteai incalzi bine la ele iarna. Si inca materia este stufoasa! Da, daca vrem niste copiii imbecili, care sa nu conteste nimic din ceea ce fac mai marii si scumpii nostri conducatori( si e clar ca asta se doreste), atunci trebuie sa mai aerisim materia. Si eventual sa facem scoala facultativa, ca si asa se arunca prea multi bani pe educatie in Romania.

           Nici cei de sus nu au curajul sa afirme ca elevii nu mai invata. De ce? Pentru ca opinia publica s-ar scandaliza. Adevarul doare si socheaza, intr-adevar. Pamantul este rotund si se invarte in jurul soarelui(chestie pe care 50% din fracezi nu o cunosc din ce vazusem pe un material dat pe fb acum ceva timp), criza ecologica se agraveaza si copiii romani sunt un model de indiferenta, proasta educatie si superficialitate.

   
           Toti suntem de vina pentru situatia in care ne gasim. Si la anul o sa reparam aceasta problema, sunt sigur de asta! O sa renuntam la BACul supravegheat prin camere video  si o sa vedeti ce urca iar promovabiliatea la examene! O sa creasca mai ceva ca Fat-Frumos. Mass-media are in primul rand o fateta educativa , si poate pe al doilea loc informativa. Pentru ca in functie de ce informatie ti se prezinta, iei de bun un anume lucru sau fapt. La sport se dau stiri despre Consuelo si Bianca Dragusanu, copilul zice ca e de ajuns sa poata sa bage un gol mai bine ca altul ca sa fie grozav ca drogatul de Mutu si sa se realizeze pe viata fara prea multe eforturi. La ce iti trebuie scoala cand un oier ajunge mare... boier? La ce ai nevoie de scoala si bun simt cand poti gasi un bunicut dornic de carne tanara si sa te casatoresti cu el, sa-i torni un plod si apoi sa gasesti motiv sa divortezi si sa-ti vezi de viata? La ce ai nevoie de scoala cand e de ajuns sa "fii aproape" unor baietei de bani gata sau cu banuti nemunciti (sau obtinuti cu mare usurinta) si fara prea multa minte, mai pozezi si intr-un playboy si apoi ajungi mare vedeta. Sunt sigur ca ati recunoscut usor cateva personaje in tipologiile de mai sus, modele ale elevilor de azi, ajunse modele datorita mediatizarii excesive si de cele mai multe ori laudaroase de catre media. Cand tu promovezi la orice pas incultura, trebuie sa te astepti la niste consecinte logice, si nu sa arati cu degetul mizerabil spre altii.

          Sunt si profesori care nu au ce cauta in sistem, care fac treaba in sila sau care nu si-o fac deloc. E o chestiune de timp pana scapam de aceste uscaturi, caci ele exista in orice sistem, deci si in cel educativ. Copilul daca este constient ca are un examen de dat, invata oricum. Profesorul este doar un mediator, ii explica ceea ce nu intelege si se asigura, prin notarea ritmica ca acel elev invata si nu  freaca menta. Invatatul propriu zis nu il faci la scoala ci acasa, singur. Si cei care invata din clasa tot singuri memoreaza informatia citita sau explicata. Nu memoreaza, nu invata nimeni pentru individul X decat el insusi.

          Si aici ajung la alta problema. Nimeni nu spune la TV ca in sistemul de invatamant sunt totusi trei participanti implicati, si anume scoala, elevul si parintii elevului. Parintii acelui elev ce pazesc? Cum se asigura ei ca acel copil isi face datoria si invata la scoala? Tata, mama se duc la munca, aia e datoria lor. Datoria copilului, jobul sau, este sa invete. Dar copilul nu invata de placere de cele mai multe ori(nu toate lucrurile bune in viata sunt dulci si frumos colorate!) si atunci cineva trebuie sa aiba grija de el. La scoala sta 6-7 ore pe zi, restul acasa, in grija si supravegherea parintilor. Ori foarte multi parinti nu au nici o treaba cu scoala(nu au avut poate nici o treaba cu scoala cand erau elevi la randul lor) in sensul ca nu se intereseaza de note, teme, sedinte cu parintii. Eu am parinti pe care nu i-am vazut niciodata la fata ci abia acum, la admiterea pentru liceu. Un elev se plangea la TV ca a luat 1si nu-stiu-cat la matematica si 4 la biologie. Matematica a fost subiect mai dificil, la biologie am inteles ca a fost usor. El a zis ca a invatat si ca se astepta la note mai mari, ca el a facut la matematica. CE A FACUT? Cu 1 punct din oficiu, cat a stiut el la matematica de nu a luat nici 2? Intrebat fiind cat a invatat a raspuns senin(ca si cum ar fi fost ceva normal si chiar un efort sustinut din partea lui) ca a studiat temeinic 2-3 ... saptamani! Pai frate, in 2-3 saptamani faci o recapitulare finala, la cata materie e de invatat!

          Si hai sa nu ne jucam de-a cuvintele si sa spunem ca au fost subiectele de vina, ca aveau chichite si chestiuni de logica in formulare. Ti s-a scris clar acolo, TEXT DRAMATIC de Caragiale, Petrescu si cine o mai fi fost. Pai omule, cand vezi Caragiale, clar e piesa de teatru. Cand vezi pe Petrescu langa Caragiale, se refera la piesa de teatru, si nu la roman! E Jocul Ielelor sau Danton(parca astea doua erau de ale lui) si nu Ultima noapte. Da, e drept ca romanul lui Petrescu e plin de dramatism, ca e vorba de o drama a razboiului si o drama conjugala, dar asta nu il face un text dramatic. Era prima chestie pe care am facut-o in clasa a 11-a sau a 12a. Textul dramatic, cum a luat nastere si particularitati,etc. Cand inveti niste opere literare, le organizezi pe specii si tipuri, nu le inveti orisicum. Caci nici la matematica nu inveti raza la patrat si in nici un caz la algebra! O inveti la cerc si cand spui de raza stii la ce figura o aplici. Cand spui text dramatic, trebuie sa stii la ce autor si opera literara te referi! Materia este structurata astfel in manuale, este structurata astfel la predare, de ce nu este astfel structurata si in tartacutele plozilor?

          E un semnal de alarma care sper ca va fi in sfarsit luat in seama si in serios de catre cei de sus, sa nu mai faca experimente, reforme si contra-reforme ca in ultimii 20 de ani, sa acorde salarii decente oamenilor care lucreaza in sistemele de baza ale tarii(invatamant, medical,justitiar) ca omul sa-si faca treaba motivat(deci cu mai mare drag si implicare) si poate e un semnal de alarma si pentru parinti sa-si creasca si educe copiii, si sa nu lase aceasta importanta sarcina doar in plata profesorilor, cand in clase raportul e de 30:1 in detrimentul celui de la catedra!

44 de comentarii:

Bogdan E spunea...

1. "a freca menta degeaba" = pleonasm

2. 2-3 saptamani recapitulare????? tu asa ai facut?

Cristian spunea...

Pai acumulat, da. In ultimele 2 saptamani am recapitulat si am recitit chestiile mai problematice. Nu am stat sa invat pentru tot BACul 2 saptamani.

Anne spunea...

In mare parte aveti dreptate ,insa daca stam bine sa ne gandim nici elevii nu ar sta degeaba fara sa studieze nimic daca nu ar fi invatati ,obisnuiti asa...daca nu ar fi trecuti clasa pe ochi frumosi fara nici un stres.
Sunt si un altfel de profesori care dau note bune si tot felul de chestii numai fiindca odrasla se duce si face pregatire in privat.
Vina este impartita ...toti ,si elevii si profesorii si parintii au o parte din vina.
Aveti dreptate ,si aici si data trecuta ...copii se prostesc de la generatie la generatie [fac abstractie de faptul ca si eu ma incadrez in aceeasi categore de copii].

Bogdan E spunea...

"Cumulat" vrei sa spui.

Cristian spunea...

Scuzati, domnule Ene.

Mai nou, copiii se trec pe ochi frumosi pentru ca altel desfintezi jumate de clasa si esti dat afara pentru ca se desfinteaza clasele. Si ai si bani putini pentru ca esti remunerat in functie de cati elevi sunt in scoala. Idei geniale in reforma asta!

Bogdan E spunea...

tu cum ai proceda ca sa scoti din criza sistemul sanitar?

Bogdan E spunea...

educational, scz :P de cand cu munca, numai sanitar visez

Anne spunea...

Poi si atunci ce vina au copii care sunt trecuti pe ochi frumosi ca sa aiba si ceilalti loc e munca?Nu stiu si nimic , evident ca s-au obisnuit sa fie trecuti ,nu o sa invete niciodata ,si uite asa pica BAC-ul...si normal. Aici nu e vina nimanui [vedeti acum de ce s-a dat vina pe ministru?].
Sunt multe chestii putrede ,nu numai in invatamant ,ci in toata tara asta...in otice domeniu. Tot ce putem face este sa speram ca odata cu noile generatii vor veni vremuri mai bune [evident cu multa munca din partea noastra pentru a-i face pe cei ce vin din urma sa pretuiasca totusi munca pe care o depun ceilalti si bla bla bla].

Cristian spunea...

Nu stiu cum as proceda ca sa scap sistemul din criza. Abia sunt intrat si eu de doi ani de zile. E un sistem complez si complicat pentru a reusi sa dau o solutie viabila.

Madalina spunea...

mi-a luat cv sa citesc toata asta...:)))

Bogdan E spunea...

cineva tot e vinovat. orice lucru trebuie sa aiba o cauza. intrebarea este care e aceasta cauza?

Cristian spunea...

Eu am zis clar cine e vinovat in ochii mei, cine e principalul vinovat si asta chiar in primul paragraf. Materia nu e stufoasa si nici nu sunt lucruri pe care le inveti degeaba. Orice materie iti creeaza o competenta, o deprindere, un mod de a gandi, chiar daca nu mai stii ceea ce ai avut de invatat atunci. Doar ca la bac nu au fost de invatate materiile toate ci 3 in principal, si alea temeinic. Nu s-a putut. S-a crezut in continuare ca se poate intreba vecinul, sau copia. Poate ca isi vor da seama elevi ca nu mai merge asa, si se vor apuca de invatat si stat mai putin pe net incontinuu(ceea ce multi mi-au marturisit ca fac in timp ce isi invata sau fac temele-ori cat de bine iti scrii sau inveti cu messu deschis?)

Anne spunea...

@ Madalina
Si normal ,si mie mi-a luat ceva dar nu asta e important.
@ Bogdan Ene
Da, cineva este vinovat.Toti ,si noi ca elevi cand nu invatam si unii profesori care nu isi iau slujba de indrumator in serios ,cat si parintii ,care uneori uita ca au fost si ei copii la randul lor ,si le cer odraslelor sa invete[sau nu] fara sa se uite ce au de invatat sau macar sa verifice daca si-au facut treaba .

Bogdan E spunea...

am inteles ca de vina este un cumul de factori (parinti, elevi, profesori, sistem etc.). si care ar fi o posibila paleta de solutii pentru aceasta problema?

Cristian spunea...

Pai schimbarea mentalitatii elevilor si a parintilor, ca primii trebuie sa mai si invete si cei din urma sa se ocupe de copii lor cu ceva mai multa seriozitate.
Mentalitatea umana tu stii mai bine decat mine cum sa se schimbe. Eu nu sunt specialist ca sa imi dau cu parerea la rezolvari, eu am identificat, din punctul meu de vedere, problema.

Bogdan E spunea...

hm... cam greu, daca nu, chiar imposibil cu schimbarea mentalitatii.

Anne spunea...

Domnule profesor,de ce dati vina doar pe elevi?[si pe painti , ma rog].Pana la urma si elevii sunt asa din anumite cauze , daca nu invata ca sunt obisnuiti este din cauza celor care i-au obisnuit astfel[adica profesorii].
Si nu spun ca ar fi vina unei anumite parti ,insa ganduti-va cat de confuzi sunt anumiti elevi cand totul se schimba de la an la an.
Pe cand eram intr-a sasea ,eram aproape sigura ca o sa dau teza cu subiect unic...Dupa ,aflu ca nu dat teze cu subiect unic ci ca dau Evaluare Nationala...ca un fel de capacitate ...Ce sa mai intelegem si noi?
Si cu siguranta ca si elevii sunt vinovati pentru ca ,banuiesc, au o programa dupa care trebie sa invete ,dar probanil s-au bazat ca va fi ca in anii trecuti si ca vor copia.
O solutie ar fi ca totul sa ramana stabil intr-o perioada de timp , ca profesorii sa isi faca treaba asa cum se cuvine ,si elevii sa invete[ca sa treaca clasa].

Bogdan E spunea...

partea buna e ca nu va mai ajunge oricine la facultate :D

Cristian spunea...

Pai acum cand se vede de fapt adevarata promovabilitate e bine ca nu va ajunge orice cocalar de nota 5 sa aiba diploma de scoli inalte!

elite spunea...

Eu am ajuns la concluzia ca numai noi cei din sistem gandim asa.Realitatea TV mai are putin si afirma ca anul viitor bacul va fi facultativ.Stresati de camere?Subiecte gresite si grele..de olimpiade inca,spunea cineva...A avut cineva din presa sau televiziune curiozitatea sa vada cate absente are un...picat? L-a intrebat cineva cate teme si-a facut in clasa a 12 la mate?Eu sunt revoltata de tot ce se discuta pe toate canalele,in toate ziarele...E foarte bine ca s-a intamplat in sfarsit ceva in acest sens

Bogdan E spunea...

@ elite: total de acord. pe mine ma bucura situatia asta, nu ma ingrijoreaza deloc, cum spun cei de prin presa

Mihai spunea...

Toata starea asta nu se schimba intr-un an. Ceea ce vedem acum este rodul unor ani intregi de decadere, care a inceput prin 1996-1997 cand eram eu la liceu, a continuat pe cand erau prietenii mei la liceu (care sunt cam cu 6-7 ani mai mici) si a culminat cu toata incultura promovata peste tot in media scrisa si vorbita. Se treceau copii pe ochi frumosi sau din mila si cand eram eu la scoala, dar atunci se si invata. Si atunci se dadeau note in mod subiectiv, dar nu se pica in halul asta. Problema e in societate, din care fac parte si profesorii si elevii si parintii. S-a generalizat nepasarea parintilor cu privire la ce fac copii lor. Vina nu este a materiilor stufoase, ci pur si simplu pentru ca nu se invata, indiferent care e motivul. Cand numarul celor care nu stiu sa scrie sau sa vorbeasca e mai mare, atunci ai rezultate de genul asta. Eu am un prieten care e profesor de 1 an, ca si tine Cristian, are ore si prin judet dar si in Galati la Pedagogic. Saptamana trecuta vorbeam cu el si-mi spunea ca are corijenti si ca nu ii va trece decat daca invata. L-a intrebat un parinte "Cum rezolvam situatia?" incercand sa-i dea bani, probabil. Inca se mai tine ferm pe pozitie si l-am felicitat sincer pentru asta. Cei care sunt corijenti la istorie (materia pe care o preda el) au fost corijenti si la alte materii, dar profesorii i-au trecut pentru ca unul din ei face probleme mari si profesorii nu vor ca el sa ramana 1 an pentru ca ar pica in clasa cu inca un baiat care e la fel de scandalagiu.
Copii nu vor invata niciodata, chiar daca profesorii s-ar da peste cap, in situatia in care se afla societatea acum. Acum mult timp, cand eram eu la scoala, exista destul respect si destula frica de profesori cat sa se invete. Nu stiu ce ne-ar trebui ca sa iesim din asta. Ma tem ca nu vom iesi din asta niciodata.

Tivadar Emanuel spunea...

Salut,

Particip la un concurs ce se desfasoara online si imi doresc mult de tot sa castig un premiu.
Pentru asta am nevoie de voturi la doua articole (legate de niste trasee de biciclete) ce le-am postat pe un site, si anume:

http://www.trasee-biciclete.ro/trasee/plimbare-pana-la-lacul-nistru-maramures
http://www.trasee-biciclete.ro/trasee/cu-bitzele-prin-paduri
http://www.trasee-biciclete.ro/trasee/tura-de-seara

La finalul articolelor sunt niste stelute - te rog frumos da click pe ultima steluta.
Nu trebuie sa te autentifici, nici sa completezi ceva, e nevoie doar de un simplu click pe ultima steluta din grupul de stelute de la finalul articolelor.
Multumesc mult de tot si-mi cer scuze de eventualul deranj.

Cu stima,Emanuel.

Anonim spunea...

buna

Anonim spunea...

vreau si eu aid ;lui bogdan?:::X:X:X:X:X:

Cristian spunea...

@ anonim. nu stiu cine esti

Anonim spunea...

este insurat bogdan???

Cristian spunea...

Cand stiu cu cine vorbesc, raspund.

Anonim spunea...

doar atat vreau sa stiu este insurat da sau nu7
????/
:*:*:*:*:*
:)):))

Bogdan E spunea...

Nu, anonim, nu sunt insurat. Ai vreo propunere?

Bogdan E spunea...

Tu esti maritata?

Bogdan E spunea...

Alooooooooooooooo!

Bogdan E spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Bogdan E spunea...

Si ca se tot vorbeste acum mai peste tot despre rezultatele la titularizare, iti sugerez sa scrii si despre subiectul asta.

Anonim spunea...

nus maritata tu cati ani ai ??????

Bogdan E spunea...

tu cat imi dai?

Anonim spunea...

pai nu stiu zimi tu

Bogdan E spunea...

dar de ce vrei sa stii? si.. tu cati ani ai?

Anonim spunea...

17
dami aid

Cristian spunea...

Anonimo, cand pui atatea intrebari, e frumos sa si raspunzi la unele!

Bogdan E spunea...

da-mi tu mai bine ;)

Anonim spunea...

momentan nu mai intru pe aid meu dar intru pe asta ady_ady_love sunt fata dar intru pe aid asta ca mi sa stricat al meu

roryta spunea...

dar de rezultatele profesorilor ce spui? :))))

Cristian spunea...

Trebuia sa pun un post de mult timp, intr-adevar.