vineri, 23 septembrie 2011

SALEM





De ceva timp se prevesteste o miscare. O miscare de forte impotriva fortelor tenebroase din tara noastra. Incepe vanatoarea de vrajitoare! Si vrajitoarele sunt oamenii de la catedra.

In fond, pot sa fac paralela asta pentru ca sincer mie asta mi se pare. Cum la sfarsitul anilor 1600 si inceputul 1700 in SUA lumea devenea din ce in ce mai isterica ca vecinul, sora, tata este vrajitoare(sau vrajitor,desigur) si incepea sa-i acuze si sa-i vaneze, sa-i arda pe rug, cam asa pare goana asta dupa profesori.
Dupa dezastrul de la bacalaureat, in care profesorii nu erau principalii vinovati ci unii din cei multi(vinovati prin faptul ca s-au adaptat(din nevoia de bani, de a avea un loc de munca) la legile din ce in ce mai proaste date in ultimii 20 de ani sub ideea modernizarii), dupa povestea(anuala de fapt) a rezultatelor la titularizare(sa tinem minte ca multi dau pentru prima oara acel examen,dar sunt si care iau note mici si intra in sistem(tot din cauza ca jobul nu e ofertant pentru cei pregatiti)), acum va veni randul evaluarilor initiale si a camerelor de luat vederi plasate in clasele de elevi.

Adica, se dau evaluari initiale, cu subiecte centralizate. Eu m-am uitat pe modelele de subiecte de pe edu.ro si m-am crucit. Ele sunt pentru elevi de oras in cel mai bun caz, in nici un caz un elev din mediul rural. Pentru ca distinsii specialisti uita ca e o diferenta intre cele doua situatii(altfel nu ar fi contat si nu ar fi scris pe nici un dosar.cerere de transfer in invatamant in ce mediu predai), sau cel putin uita cand si cum au ei chef. Un copil din rural are si alte preocupari acasa inafara de invatat si teme, si asta nu pentru ca nu are el chef, sau tre sa se joace pe noul PS3,4 cat o  mai fi acum, sau pe wii.Acu se culege porumbu si via, mai incolo ce-o mai fi, de abia de prin noimebrie se mai linistesc si ei, daca nu o fi de treaba prin batatura(la tara nu prea e timp de stat). Si asta pentru ca e nevoie sa ai ceva pe masa, si nu ca sa-si umple timpul oamenii ca se plictisesc. In fine, poate intru prea mult in detalii campestre. Ideea e ca subiectele alea trebuiau facute ceva mai simple. Elevul de clasa a 5a, sau a 6a de la rural nu cred ca e capabil sa scrie o scrisoare in limba engleza. Nu de la zero, nu inca. Ma rog, asta e parerea mea, poate si influentata de ceea ce am gasit la noua scoala,unde engleza e prima limba straina studiata.

Iar in ceea ce privesc camerele video... treaba e simpla. Cica se pun numai pe la noi prin judet(deh, iar judet pilot, ca si cu camerele la bac!) si cica pentru a usura realizarea inspectiilor. Mai putini bani dati pe drumul inspectorilor,mai putini bani cheltuiti si de cadre. Acum, mie asta mi se pare cam cusut cu ata alba. Intr-adevar, sunt beneficiile astea, dar pare o masura destul de invaziva. Nu imi e frica de faptul ca cineva de la isj ar putea deschide un buton si sa ma vada facand ceva aiurea la clasa, sau nefacand nimic la clasa. Nu e cazul in ceea ce ma priveste si nici in cazul colegilor pe care ii stiu personal. Astea sunt exceptii si sunt cazuri izolate,zic eu(sau poate asa imi place sa cred).  Nu m-ar deranja za dau examene cu camere de luat vederi. Dar sa pui camere de luat vederi in clasa(un spatiu intim,in care teoretic nimeni nu ma deranjeaza in timpul orei, daca vine cineva il poftesc afara,nu-mi intra oricine,oricum in clasa), ca si cum ai pune pe holuri sau in banci, mi se pare aiurea. A disparut increderea in cadrele didactice si acum a inceput vanatoarea!

 Motive sunt destule! Examenele de la bac, rezultatele de la evaluarea nationala(nimeni nu pune in discutie o schimbare de atitudine fata de elevi, pentru ca asta nu implica nici o economie, dar disponibilizarea de profesori DA!), mai nou de la evaluarea initiala, pregatirea profesorilor prin examenele specifice, si mijloacele sunt brigazile si mai nou, BIG BROTHER-ul!

10 comentarii:

Ioviţa spunea...

Big Fail!! Vrajitoare!!!??serios!!ati uitat de vampiri=))))))

Cristian spunea...

Ma secati cu FAILu vostru! Ce treaba au vampirii?

Aia s-a intamplat cu adevarat!

Bogdan E spunea...

=)) ce dramatic!!!!! ce tragic!!!! vanatoarea de profesori!!!! se va infiinta un organism secret de control si opresiune a profesorilor.

serios: ai exagerat cu similaritatea intre situatia profesorilor si a vrajitoarelor de acum juma' de secol.

lasa-ma cu increderea in profesor. meseria de prof nu implica incredere oarba din partea celorlalti. este o meserie ca oricare alta, practicata de oameni ca oricare altii. cum nu ai prea multa incredere in politisti, spre exemplu, de ce oare ai avea in profi?

instalarea camerelor video e o treaba buna. asa se vede daca proful isi face treaba, daca are o conduita decenta si adecvata mediului respectiv, cum sunt copiii la ore (sunt atenti sau nu, vorbesc/nu vorbesc, au alte preocupari etc, etc etc). camera video nu te-ar deranja, ca profesor, cu absolut nimic, doar daca nu cumva ai ceva de ascuns. personal, m-as bucura sa-mi dau copilul sa invete la o scoala unde exista supraveghere video in clasa pt ca ar insemna sa am oricand acces la ce face profesorul cu copilul meu.

din partea mea, sa instaleze camere video nu numai in scoli, ci si in universitati, gradinite etc.!

Bogdan E spunea...

si... ce naiba are ala de mai sus cu "big fail"?

Cristian spunea...

Sa instaleze camere video si-n inspectorate,ministere! Daca e sa o facem, sa o facem pana la capat!

Ai dreptate, suntem prestatori de servicii si nu meritam un plus de incredere fata de politistii care te freaca pentru orice rahat(ca tre sa-si faca targetul) si doctorii care nu se uita la tine si te lasa sa mori daca nu ii vari ceva in buzunar. Intr-adevar, si eu pentru salariul pe care il am nu ma duc la scoala si nu ma stresez sa fac toate rahaturile de hartii imbecile care mi se cer si toate lucrurile care mi se mai pun in carca, nici nu am grija de copii in pauze, sa nu li se intample ceva. Stau si eu la cafele cu palma stii tu unde, inchis in lumea mea in cancelarie mai ceva ca ministrul in biroul sau!

Iar dra de mai sus e inca amuzata de prostia cu FAIL de la postarea anterioara cu telefonul.

Bogdan E spunea...

multi profesori n-au nici o treaba cu profesia lor. macar pt aia se merita sa instaleze camere. in plus, camerele ofera o gramada de avantaje si chiar il ajuta pe profesor la ora sa mentina linistea. camerele astea nu ar deranja decat pe cei care au ceva de ascuns, pe cei care nu fac treaba cum trebuie. insa, pe restul ar trebui, daca nu sa-i bucure, macar sa-i lase indiferenti

Ioviţa spunea...

asa e prin filme!!!!!!!

Anne spunea...

Commentu meu e off-topic , dar vroiam sa va arat tema mea la engleza[pana luni sigur o fac] http://cnshenglish.wikispaces.com/IX+-+XII

Andra spunea...

Hai ca asta cu camerele nu e ceva iesit din comun. La scoala unde sunt eu exista camere de supraveghere in fiecare sala de clasa plus hol. Nu e asa de rau pentru ca treaba tu oricum ti-o faci, nu e platit nimeni sa stea cu nasul in camera sa te urmareasca, dar au fost cazuri de violenta cand totul s-a rezolvat fara sa facem vesnica politie cu "cine e vinovatul".Si atunci s-au inrosit parintii care aveau niste sfintisori acasa, iar la scoala tirani.Eu sunt multumita de acest sistem pentru ca elevii si asa nu mai stiu de frica profesorului, dar macar ajung sa le fie frica de camera care ii inregistreaza.

Cristian spunea...

Aici ai dreptate,intr-adevar.

Chiar azi a disparut(sau poate "disparut") unei fete o bratara de aur la scoala. Evident am certat-o ca nu avea ce cauta cu aur/argint la scoala, dar faptul e deja consumat.