luni, 5 iulie 2010

Ce nebunie in tara asta...

 
 
 
 
Bani cu 25% mai putini, concediul scazut si el, desi nu e legal, si azi am aflat ca iar iau banii numai pe o luna, cu taraita. E bine si asa,dramuiesc altfel banii, dar tot nu e ok, avand in vedere ca trebuia sa ii iau pe toti in iunie. Am supravegheat la bac, si cica ma platesc astia cu 75 lei impozitabili. Pe care ii primesc si in octombrie de la scoala. Ca statele de plata sunt deja facute si nu pot fi dati banii de pe acum, asta e clar. Nu s-au gandit si astia sa dea de la ISJ anul asta, caci clar omu are nevoie de ei acum ca de aer, cu cei 25% minus? Ca sa nu mai amintesc ca azi am asteptat o prietena si colega sa termine u dosarul pt detasare. Si am stat de la 9 la12 jumatate cu ea, si inca nu terminase. Calculatoarele tot se blocau, programul ce-l foloseau aia. Ca la noi! Ea astepta la coada pt ca erau niste greseli in dosar. Doar ca aproape 100% din dosare erau gresit completate. De ei, nu de aplicant. Ca astia rag ca animalelel la noi sa completam cum trebuie, farag greseli, si vai de capu tau daca ai facut vreo una, insa ei isi bat joc si apoi te tin la coada aproape 6 ore(atat a sta colega mea) in picioare si caldura. O nesimtire si o bataie de joc dezgustatoare! Ti-e scarba sa stai in tara asta, si te mahneste faptul ca acum nu e loc nici in alta parte de plecat...
Cu BACul e o nebunie in toata tara, ca sunt judete problema, unde nu au luat decat vreo 50% examenul, printre care si Galatiul. Pai, are dreptate Funeriu cand spune ca acum incepe BACul sa fie o adevarata evaluare. Acum tot prostu ia BACul si intra la facultate, ca nu se mai da admitere pe baza de concurs mai nicaieri. Pai si atunci normal ca si la o consignatie iti cere diploma de BAC. Pai si cei care au invatamantul obligatoriu numai, ei ce fac? Maturatori de strada si gunoieri? Trebuie sa fie cei cu scoala minima, cei cu liceul terminat(si sa aibe si astia ce munci) si cei cu facultate. Si fiecare sa aiba de facut ceva pe lumea asta. E strigator la cer ca pentru orisice sa ai facultate. Vrei sa fii asistent medical, trebuie facultate. Pentru?! Fara licenta aia nu poti sa fati o injectie sau sa montezi o perfuzie si sa citesti un tensiometru? Cum spunea si colega de breasla Elite, pe blogul ei, sistemul este dat peste cap. Sper ca Funeriu sa reuseasca sa termine ce a inceput pana pleaca, caci sigur nu mai pupa astia alta guvernare, si sper ca cel ce va veni dupa sa nu schimbe la 180 de grade ce-a facut el.

Pe de alta parte, e problema inundatiilor. Vin incoace, la Galati si toti sechinuie la un rahat de dig din saci care acum tine apa, pt ca nu are ce apa sa tina. Apa nu e ajunsa inca la sacii pusi, insa daca pe miercuri incolo va veni si mai multa apa, nu poate un digulet sa tina Dunarea. Trebuia spart de la bun inceput digul de pe malul tulcesc, de la plaja Cocuta. Ala nu are ce cauta acolo, fiind albia naturala a Dunarii. Pentru cateva hectare de teren agricol, au facut praf totul. Asa poate se varsa mai repede si Siretul, ca acum nu se mai varsa in Dunare ca nu mai are unde. Abia mai vine apa de la el, ca s-a intins cica 2 km si el. Digul ala a fost facut din prostia cuiva, insa inainte cand erau probleme se spargea si era lasata dunarea sa inunde. Acum de ce nu se face din prima asa? Si asa nu e cultivat nimic acolo, sta pamantul ala degeaba, inainte mai erau ceva culturi insa acum...
Mai e si un sat chiar la trecerea bacului. Daca sparge digul, pe aia ii inunde de tot cred, ca si asa sunt inundati. Cine le-a dat voie sa faca localitate acolo in primul rand, cand se stie ca e zona cu probleme? Galatiul e mare, are vechime in timp insa am inteles ca satul ala nu exista acum 30-40 de ani. Ce au crezut astia ca nu mai ploua? Nu mai sunt inundatii? Pai an de an sunt.

Si nu numai nebunie in tara dar si multa prostie. Daca ar durea, medicii ar fii cei mai bogati si ocupati oameni din tara! Vazusem un reportaj la TV cum un om care si-a luat problema in propriile maini si a cumparat folie de plastic, si si-a baricadat cu aia si nisip casa. Toata curtea. Si-a facut propriul dig. Oamenii din jur erau sceptici. Ei in loc sa incerce ceva asemanator au preferat sa astepte apele. Omul a cheltui 600€ si a scapat cu casa intreaga si curtea uscata. Florile, leaganul si tot ce avea ei sunt perfectly safe! Ar fi avut pagume de cel ptuin 15.000€ dupa calculele sale, sau poate or fi spus aia mai multi. Si consatenii lui stau prin poduri ca soarecii. Acum inteleg, sunt care nu au bani, dar asta e o chestie generala la noi. Suntem invatati sa vina Ceausescu, Iliescu, Mamescu sa ne scape! Sa vina armata, ajutoarele! Dar nu poti pune mana pe galeata din om in om si sa arunti apa pe undeva? Sa sapi repede un canal pe marginea soselei, sa se scurga apa? Sa faci ceva de prevenire, dar si de rezolvare a problemei si sa nu astepti sa pice din cer ajutorul?


Incerc sa ma calmez, asadar pun o melodie ce e pe queue de ceva timp la winamp.




3 comentarii:

Mihai spunea...

My few cents... Sistemul de invatamant e prost gandit, nu e nevoie de un ministru care vine sa faca ceva si nu termina. Ar trebui sa existe continuitate. Eu ti-am spus ca am refuzat sa intru in sistemul asta din pricina acelor care rag la tine, cand ei sunt cu cateva clase mai jos fata de tine. Faptul ca la BAC au picat multi anul asta nu inseamna nimic, nu e nici un fel de masura a prostiei. Nu stiu ce subiecte s-au dat exact, dar prostia consta in faptul ca a durat atat de mult ca sa se traga un semnal de alarma. Cati din cei care au luat BAC-ul crezi ca si merita??? Iar cu inundatiile, digul de peste Dunare din Tulcea a fost facut cu un scop anume. Pentru o perioada mare de timp, cei de dincolo de Dunare erau inundati la cea mai mica crestere a Dunarii. Prostia cea mai mare a fost ca la un moment dat au fost ceruti bani de la UE de catre guvernarea Tariceanu, insa imediat cum a venit Boc, acei bani au capatat alta folosire. Nu s-a ridicat si nu s-a consolidat nici un dig de la ultimele inundatii. Cel care si-a baricadata curtea a fost om inteligent, cei care nu au facut nimic reprezinta starea in care s-a ajuns. Stiu pe cineva care locuieste la Sendreni si era uimit cum foarte multi localnici stateau si asteptau ca voluntarii si ceilalti oameni veniti sa ajute (care nu aveau nici un motiv sa fie acolo, pentru ca nici nu locuiesc acolo) sa le faca treaba. Evenimentele din ultimii ani m-au facut sa imi pierd bruma de incredere pe care o mai aveam. Acum Basescu spune ca de la anul nu se vor mai acord bani celor sinistrati. Dar se va face ceva pentru a-i putea proteja??? Daca guvernul ar fi facut ceva, atunci ar fi putut sa arate cu degetul catre cei care nu si-au asigurat casele. Sunt curios daca exista vreo companie care ar asigura casele celor inundati anul asta si la ce pret.

Cristian spunea...

Las ca nici guvernele din anii trecuti nu s-au intrecut in a rezolva probleme atat de marunte ca niste inundatii anuale.
Digul a fost facut cu un scop, insa la asemenea viituri inaine se spargea si se lasa apa sa inunde. Ceea ce si acum e in plan, ca ultima solutie. Eu zic ca trebuia sa fie prima, si nu mai erau atatea alte batai de cap.
Toata delta este sub nivelul marii din cate imi aduc aminte de la geografie, deci oamenii care locuiesc de aici si pana la varsarea Dunarii stiu foarte bine in ce s-au bagat...

monikr1978 spunea...

In ceea ce priveste sistemul de invatamant cu rigorile acestuia nu ai vazut nimic. Daca te lamentezi asa dupa primul an de stat la coada, ce vei face in al 6-lea, al 10-lea, etc? Crezi ca se va schimba ceva? Poti doar visa! Cat despre note la bac e o masinatie politica: ai uitat ca au amenintat blocarea anului inainte de acest examen si ca au nevoie sa faca demiteri? Pe cine crezi ca vor da afara? Pe inspectori? Pe directori? Nu draguta, va zbura plebea. Si e bine ca au fost astfel de rezultate, ca sa se puna mana pe carte. Bac-ul se lua mai usor decat ai lua bacul spre Tulcea, iar facultatile scoteau studenti eminenti de 10 cu felicitari, doar cu o lucrare de licenta. Ei bine si eu am luat 10 la lucrarea de licenta, dar in urma examenului, media mi-a iesit de 8,50. Fapt ce m-a impiedicat sa fac un masterat la fara taxa ca veneau EMINENTII si luau tot.
Cat despre satul facut peste Dunare, desi nu sunt de acord constructiei acestuia, contest opinia ta.
1.Ce daca e mai nou ca orasul, oamenii aia nu merita sa traiasca, sa aibe locuinte?
2. Le dam noi loc de case? Unde??
Sunt lucruri ce se bat cap in cap. Guvernantii stiu doar sa acuze si sa se lafaie in huzur pe banii nostri.
S-a instalat haosul. Dumnezeu ne da de inteles ca nu alegem calea cea buna, dar pe noi ne intereseaza in continuare: barfa, meschinaria, jocul, invidia, cearta, etc...
Nu putem face nimic decat sa incercam sa ajutam. Dupa inundarea Tecuciului, acesta a disparut? Nu. Viata isi continua cursul. Am fost in mijlocul inundatiilor din 2007, am stat patru ore in apa si treceau elicopterele filmau si atat. Si ca sa destind atmosfera, in timp ce ne adaposteam intr-un magazin de mobila dupa 2 ore de stat in apa, dupa 10 min de mers in ea pana la brau, deoarece incepuse ploaia cu fulgere si tunete, un romm din imprejurimi voia sa sparga masina unuia ce se adapostise cu noi de urgie. Si am mai stat inca 2 ore pana s-au retras apele si au venit jandarmii de ne-au scos. Ce va fi, va fi! P{utem sa ne rugam si sa fim uniti in suferinta cu cei ce ajung in situatii drastice. Cat despre asigurari, cu ce bani sa le faca, Doamne iarta-ma, cand manaca pe datorie de la magazine si la salariu nu le ajunge decat sa achite darile? Asa ca...MAKTUB!