marți, 28 iulie 2009

Darwin

Nu imi vine sa cred cat de rapida poate fi evolutia tehnologica. Avem mobile cu procesoare si RAM de cativa ani, camere lor foto incep sa fie din ce in ce mai bune,minilaptopuri, PDAuri si multe multe altele. Evident, aici nu e vorba de supravietuirea celui mai putenric,sau de fapt este,insa de supravietuirea celui mai inteligent, sau al celui mai util. Este si asta un criteriu natural,nu?
Postul de azi e dedicat robotilor. Din creati am ajuns Creatori. Poate a fost ceva asemanator si cu noi, nu vom stii cred niciodata.

Acum 10 ani omul obisnuit vorbea de robotii din filme. Oamenii stiau de Robocop, Terminator si probabil or mai fi altii de care nu imi aduc eu aminte. Putini se gandeau ca masinile lor sunt facute de roboti,si de fapt cam orice e facut in fabricile industriale mari e facut de roboti. Datorita cresterii cu ideea ca robotul e ceva umanoid sau pe acolo, care face ceva, relationeaza cu oamenii in principal, mi-a fost greu sa accept ca those mechanical arms cu diferite functii(sudare, taiere, etc) sunt si ei roboti, numai ca au functia lor specifica. Dar tot roboti se cheama ca sunt nu?

Acum 10 ani si chiar 20 exstau prototipuri de ceea ce se apropie mai mult de ideea generala de robot, se faceau experimente. Am vazut documentare pe canalele de profil ce aratau niste prototipuri mari,grosolane, roboti natangi ce nu reuseau sa mearga, singurele rezultate bune fiind la robotii mici(facusera astia niste robotei mici si ii programasera sa se comporte ca un musuroi de furnici, ca niste lucratori neobositi si obedienti-nu reusesc sa ma exprim cat mai explicit pentru ca nu imi aduc aminte atat de clar ce faceau ei).

Acum, am vazut roboti precum Asimo de la Honda(nu stiu daca asimo inseamna ceva in japoneza sau e numit asa dupa Asimov) care pot interactiona cu oamenii in mod autonom (evident cu limitarile de rigoare) si care poate merge ca un om. Asta e o adevarata reusita, si v-ati da si voi seama de asta daca ati vedea cat se chinuiau oamenii de stiinta sa-i faca sa mearga(a thing we take for granted), pentru ca in fond e o chestie de metal si trebuie sa o programezi tu sa faca una-alta, nu invata singura sa mearga,sa manance, etc.
Noutatea e robotul de la Toyota, robot care nu a invatat inca sa vorbeasca, ca Asimo, insa a invatat sa alerge! Asta m-a uimit pe mine de fapt. Logic, urma sa ajungem si la lucruri de genul, la cum evolueaza stiinta, insa ma asteptam sa fie mai tardiva descoperirea. Robotul clar se foloseste de contrabalans pentru a reusi sa alerge(de aia e si asa masiv la trup desi are picioarele relativ subtiri), chestie logica de altfel, pentru ca si noi folosim balansul.

Postez si un filmulet sa-l vedeti la treaba in premiera. Peste 30-40 de ani cand om fi noi pensionati, poate ca nu vom avea asistente sexy si instructori de inot hot, ci robotei de genul care vor avea grija de batranetile noastre neincetat. La ritmul evolutiei lor, nimic nu mai este imposibil!


Niciun comentariu: